DADDY LITTLE GIRL






WITHOUTWORD
   

<< June 2017 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30



If you want to be updated on this weblog Enter your email here:


rss feed

Sunday, April 13, 2014
lesen memandu

Hari ini
saya menelefon umi di luar waktu
maksudnya pada waktu yang bukan seperti kebiasaan

Saja juga membiarkan sahaja umi bercerita itu dan ini
Hari ini saya hanya mahu mendengar sahaja

"Hah, perjalanan pulang dari bnadar tadi, ayah kamu membenarkan
adik kamu yang baru saja lulus lesen memandu itu memandu di jalanraya"
kata umi

sambil ketawa saya membalas "jadi bagaimana pada pandangan umi, lulus atau gagal?"
saya terus ketawa kerana sudah diketahui bahawa umi saya adalah seorang yang cerewet

"bagus, tidak terlalu laju dan cekap juga, berlainan dengan kamu yang tiap kali memandu lagaknya seperti menyertai pertandingan formula 1,
berbeza jugak dengan along dan abangnya,cara memegang stereng kereta juga sewaktu menukar gear jugak berbeza"

sambil ketawa,saya masih juga mendengar pandangan umi tentang cara pemanduaan kami adik beradik.

surprisingly,
umi mengingati setiap details mengenai kami..

Posted at 06:37 am by withoutword
Make a comment  

Tuesday, April 01, 2014
living your life



Satu-satunya cara untuk mengenali seseorang atau mengetahui tentang sesuatu
adalah dengan merasainya sendiri
Tak ada keburukan sebenarnya apabila kau mencuba
mencuba untuk mencintai seseorang,
mencuba untuk belajar sesuatu
atau mencuba untuk memadamkan sesuatu
yang penting usaha

Bila kau mulai sesuatu,
letak dua benda dalam kepala
1. don't expect too much, expectation will make you nervous and bila tak reach the expectation sure, kau akan sedih
2. jangan main2, masa sangat bernilai untuk dimain2, Buat sehabis baik tapi expect nothing..
susah kan, but it worked....sure..
3.Kena ada kesedaran dan aim, kalau buat sesutau itu untuk bejaya sahaja, untuk winner, untuk jadi yang terbaik,kau akan buat hidup kau macm pressure cooker.
Bila aim hanya untuk jadi winner:
menang : berjaya dan gembira
kalah ,second place: tidak berjaya dan sedih

Aim aku mudah, whatever it take i will do it, whatever outcome it's, i will take it, yang paling penting benda yang berlaku ditengahnya,
apa berlaku, mcm mana aku melakukannya dan apa yang kesusahan dan kegagalan mahupun kejayaan mengajar aku...


benda ni, aku mula faham selepas tamat sekolah menengah
berada di sekolah menengah yang aku kira antara y paling tua denga tenaga-tenaga pelajar yang berpengaalaman (tentang hidup)
memberi pendedahan awal tentang kehidupan itu sendiri
disitu kami tidak diajar untuk skor peperiksaan (kami diajar sebenarnya) tapi itu bukanlah tujuan utama mereka
ramai antara mereka hanya mahu kami sedar yang apa kehidupan ini
kami diajar untuk belajar dan menghargai segala perkara-perkara kecil, manusia-manusia kecil dalam kehidupan seharian..
kami diajar bagaimana sepatutnya hidup ini patut kami lalui...

jadi staright A student memang menjanjikan peluang y bagus
kemudian menjanjikan pekerjaan yang bagus
tapi peluang dan pekerjaan y bagus tidak pernah menjanjikan kebahagian dalam penghidupan

yang penting bukan apa yang kau miliki
ianya mcm mana kau lihat dan appreciate apa yang milik kau itu







Posted at 08:05 pm by withoutword
Make a comment  

Friday, March 28, 2014
Don't show your weakness, but don't be afraid to admit it

Selepas empat Tahun

English aku masih tunggang langgang
Dan suprisingly, bahasa melayu aku menjadi semakin teruk

Some people, memang tak ngam dengan bahasa-bahasa ni
And congratulation,
U find one...
Aku lah tu




Posted at 10:54 am by withoutword
Make a comment  

lesson learned 2

selepas empat tahun

Decision whether to stay or move on,
whether to try or give up...

Hanya orang yang degil-ego sahaja
yang akan terus berusaha walaupun sudah diketahui bahawa usahanya itu sia-sia.
dan hanya orang yang buta sahaja
yang akan terus bertahan dalam satu hubungan,
walaupun dengan jelas dapat dilihat yang ianya hanyalah sia-sia

you see some people are so weird, so annoying
and you still cannot understand how the're thinking..

please remember one things,
they are who they are now because of 2 major things:
first is, how-when-where-with who they were growing up,
second is how-they react towards all the problems that the had
and the minor things like, friends,books that they read and etc.
( all this major and minor things are the factors that 'created'
them for what they are now)

And , you see, you cannot changed it..Your effort to talk about the things that you think is right or wrong maybe will change them but I'm not so confident that the small little-5min talk will make them change

You know now that you can't change people,
and if you can't change them...
you are the one that need to adjust yourself to make both of you fit in this relationship..
if you cannot adjust yourself .
you better go your separate ways..

No hurt and hard feeling...
some people really cannot be together because of there is no similarities between them
and some of them still can be together eventhough both of them is completely difference, but they do accept each other...

whether to stay or to walk out,
you need to see it thoroughly,and made a decision based on you heart and logic..

 






Posted at 10:41 am by withoutword
Make a comment  

Lesson learned

Selepas empat tahun

you are the only one that are capable of making a decision for your life,
don't ask others to choose for you,
and do not blame others if your choice is not so good as you think it's...

Buat pilihan dan bertanggunjawab terhadap pilihan itu..
that it, that all....
bercakap mengenai menjadi manusia dewasa, kan?
this is the first part of it.... bertanggunjawab pada diri sendiri.





Posted at 10:17 am by withoutword
Make a comment  

Next Page